Anne og Simen Hanslien fra Rælingen fikk Kulturlandskapsprisen for 2024

Prisvinneren Anne og Simen Hanslien tok imot prisen av ordføreren Gro Langdalen i fullsatt kommunestyresal på rådhuset i Rælingen, den 23. oktober 2024. Landbrukssjefen Knut Samseth og lederen for Rælingen landbrukslaget Lars Peder Jahr holdt tale. 

Fra venstre landbrukssjefen Knut Samseth med vandreprisen (lauvingskniv), prisvinnerne Anne og Simen Hanslien og ordføreren Gro Langdalen

Anne og Simen fikk prisen for bevaring av det tradisjonelle og åpne kulturlandskapet på Årnes gård i Rælingen. 

Kulturlandskapsprisen har som formål å anerkjenne og belønne en spesiell innsats for kulturlandskapet i de tre kommunene, Lørenskog, Oslo og Rælingen. Hensikten med prisen er å synliggjøre og inspirere til skjøtsel av kulturlandskapet ved hjelp av gode eksempler. 

Kulturlandskapsprisen består av en premie på 20 000 kr, et diplom og en snidel/lauvingskniv.  

Anne og Simen takker både eierne av Årnes gård og landbrukskontoret.
"Vi takker eierne av gården for at de velger å forpakte bort til tradisjonell drift, selv i et pressområde som Rælingen.  Det er det som gjør det mulig for oss å få prøvd oss med mjølkeproduksjon uten enorme kostnader. Tusen takk til dere på landbrukskontoret som har fulgt oss og vært behjelpelige i alle år. ”

 

Juryens begrunnelse

Ekteparet Simen Andre Hanslien og Anne Bjerke Hanslien er blant de få gjenværende melkebønder på Romerike. Simen kommer fra Skedsmokorset. Han er ikke oppvokst på gård, men fikk tidlig interessen for landbruk. Anne kommer fra en gård på Ås. De forpakter landbrukseiendommen fra sameiet Årnes gård. Anne og Simen driver med melkeproduksjon. De har rundt 23 melkekyr og 24 kalver, som går ut på beiter hvert år. I tillegg til melkeproduksjonen, dyrker de korn og gras på ca. 1000 dekar. Anne er lærer, mens Simen er heltidsbonde.

Årnes er en relativt gammel gård. Ifølge opplysninger fra kulturminneplanen for Rælingen var gården delt i to i middelalderen. Gården ligger på en høyde like ovenfor Øyeren. Bygningsmassen er godt bevart, og rundt husene er det fremdeles bevart noe gammel kulturmark med beiteraviner, fegate, eplehage og beiter ned mot Øyeren. Beitene sprer seg på stranden mellom Rælingsøya og industriområdet til Leca-fabrikken.

Årnes gård ligger i et område viktig for sitt biologisk mangfold og kulturhistorie. Del av arealene på gården ligger i Rælingsøya, som tilhører naturreservatet Nordre Øyeren. Dette er Nordens største innlandsdelta, med stor betydning for fuglelivet. Kulturlandskapet på Årnes gård ligger også i «Bingsfoss i Glomma – Nordre Øyeren», et KULA-område. Dette er kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse (KULA), utpekt av Riksantikvaren.

Juryen ønsker å fremheve prisvinnerne for deres betydelige innsats for å bevare og synliggjøre kulturlandskapet i et så viktig område. Anne og Simen har valgt å satse på melkeproduksjon og dyr på beite. Med dette bidrar de til å opprettholde det biologiske mangfoldet og til å bevare det tradisjonelle og åpne kulturlandskapet ved Årnes gård. Dette er inspirerende i en tid der ikke så mange unge velger landbruket som sitt yrke.

Artikkelliste

Viser 21-30 av 33 artikler, side 3 av 4