Oslo har matproduksjonspotensiale

Landbrukskontoret i samarbeid med Bymiljøetaten i Oslo, har i høst fått en NIBIO-utredning om potensiale for matproduksjon på grøntarealene i Oslo. Dette gjelder arealer både for landbruk og for urbant landbruk. 

I rapporten Matproduksjonspotensiale i Oslo (PDF, 41 MB) kommer det fram at det kan være mangedobbelt så mye areal det kan dyrkes på enn det er registrert i dag. Det er 9600 dekar som dyrkes i dag og det 7144 dekar som er dyrkbart areal (i tillegg kommer noe av de 800 daa tilplantede areal i Sørkedalen). I byggesonen for Oslo er det imidlertid interessant at det 38.786 dekar i såkalt Feltsjikt. Dette er arealer der vegetasjonen er opptil 1 m høy i dag.

Areal i byggesonen/innenfor de delene av Oslo kommune som dekkes av kartet FKB-grønnstruktur (i byggesonen)

80 % av arealene som dyrkes i dag har høyt potensial til kornbruk (sen hvete). Rapporten lister også opp dyrkningsmuligheter for grønnsaker. Blant annet har mer enn 60 % av arealet potensialklasse 1 (best egnet klima og velegnet tekstur) for 11 av 15 grønnsaker. 

Resultatene i rapporten er en påminnelse om beredskapstanken når 83 % av Norges befolkning bor i urbane strøk. Og her er enda jordressurser til stede.