Grevling i hagen?

Mange er redde for grevlingen, men har du brunsnegler i hagen, er grevlingen faktisk et nyttedyr.

Kommunen får mange spørsmål om grevling i hagen. Viltforvaltningen i kommunen fanger ikke inn og flytter grevlinger som skaper problemer. Dette må gjøres i privat regi. Private firmaer som driver skadedyrbekjempelse kan også kontaktes.

I de fleste tilfeller er det ikke behov for å gjennomføre spesielle tiltak. Her er noen praktiske tips og råd ved problemer med grevling i hage, uthus og under veranda, hentet fra infobrosjyre utarbeidet av Oslo kommune, Bymiljøetaten:

  1. Dersom grevlingen holder til under verandaen kan du forsøke å lyse opp stedet med ei lampe. Hvis det ikke forstyrrer nattesøvnen til naboer, kan du samtidig sette ut en radio som står på. Sett også ut salmiakk ved de stedene der den kommer inn og ut. Slik bruk av lys og lyd bør ikke gjennomføres i februar–juli, da det kan være unger i hiet.
  2. Dersom grevlingen graver mye i plenen, kan det tyde på at plenen er angrepet av oldenborrelarver. Larvene kan gjøre mer skade på plenen enn grevlingen. Oldenborrer trives best på tørr og sandholdig terreng, og et mindre angrep kan begrenses med vanning og tilførsel av hønsegjødsel og kompost, spesielt i eggleggingsperioden i juni.  Ved større angrep bør plenen graves eller freses opp og la fuglene forsyne seg av larvene. Sett gjerne opp fuglekasser spesielt for trost og stær. La plenen ligge brakk en stund før det anlegges ny plen, f.eks. til august neste år når evt. voksne oldenborrer har flydd vekk. Mindre grasarealer (for eksempel nysådd plen) kan dekkes med agrylduk gjennom svermetiden for å hindre billene i å legge egg i jorda.
  3. Hvis grevlingen stadig velter søppeldunken din, kan du sikre den med en elastisk strikk til et gjerde.
  4. Grevlingen lar seg ofte skremme av uvanlige lyder eller bevegelser. Små «plastvindmøller» fra leketøysbutikker kan stikkes ned i plenen og fungere som skremsel. Du kan også henge opp remser av aluminiumsfolie i trær og busker. Grevlingen har dårlig syn, men oppdager lett bevegelser, silhuetter og lyse ting som skiller seg ut i mørket.

Mer informasjon om grevling i hagen finnes i brosjyren Grevling i hagen – tips og råd (PDF, 356 kB).