Smak av Kystgeit!

Skrevet av Regionkontor . Publisert i Aktuelt, Landskap og Næring

Tirsdag 03.12 arrangerte Regionkontor landbruk, i samarbeid med Bymiljøetaten og Bogstad gård, lunsjarrangementet «Smak av Kystgeit» på Mathallen Oslo. Målet med arrangementet var å skape et marked for det foreløpig svært eksklusive kystgeitkjøttet i Oslos mat- og restaurantbransje. Kokker og restauranter, produsenter og presse ble invitert til å smake på det første Oslo-produserte kystgeitkjøttet denne formiddagen.

Engasjerte gjester på Smak av kystgeit!

Kokker fra Kulinarisk Akademi fikk frie tøyler til å servere smaksprøver på det første Oslo-produserte kystgeitkjøttet denne formiddagen. Det ble servert seks spennende retter med hovedfokus på kjøttets kvaliteter og muligheter, og ulike stykningsdeler av dyret ble presentert på forskjellige måter. Knut Samseth og Lisa Karine Haugland ved Regionkontor landbruk fortalte om historien om prosjektet Kystgeita i Oslo, og formidler på Bogstad gård Jonas Løvaas Gjerstad fortalte om kystgeitas historie og egenskaper.

Seks smakfulle retter med ulike stykningsdeler og tilberedning ble servert under lunsjen.

Kystgeita i Oslo

Kystgeita i Oslo er et prosjekt ved Regionkontor landbruk. Grunnlaget for prosjektet er tredelt:

  1. Skjøtsel av det bevaringsverdige kulturlandskapet i Sørkedalen

Oslo er omkranset av et grønt landskap som er preget av generasjoner med landbruksdrift. På grunn av mangel på beitedyr, utbyggingspress, nedleggelse og endring av gårdsdrift, er kulturlandskapet i Oslo nå i ferd med å gro igjen. Kystgeita er effektive skjøttere av landskapet, uten bruk av kjemiske midler eller maskiner.

  1. Bevaring av en utrydningstruet norsk husdyrrase

Kystgeita er en unik norsk geitestamme og er en gren av den opprinnelige norske geita. I dag er kystgeita en utryddingstruet rase som inntil nylig kun har hatt tilholdssted i det bratte og barske klimaet i havgapet på Stadt-landet. I 2016 kom kystgeita til Bogstad gård i Sørkedalen. «Bevaring ved bruk» er den beste måten å sikre rasen.

  1. Lokal næringsutvikling knyttet til jordbruket i Oslo

Ved å bruke kystgeita til å pleie Oslos landskap, bidrar vi ikke bare til å øke antallet kystgeit for å sikre rasens fremtid, men også til matproduksjon! Geitekjøtt fra Oslos nærområde er noe helt unikt. Oslo har Norges største marked for spesialprodukter. Et rikt tilbud av restauranter som baserer seg på lokalproduserte og sesongbaserte produkter legger til rette for et marked for det eksklusive kystgeitkjøttet!

Les mer om kystgeita på Infoplakat og på renmat.no