Grevling i hagen?

Skrevet av Regionkontor . Publisert i Aktuelt, Viltforvaltning

Kommunen får mange spørsmål om grevling i hagen. Viltforvaltningen i kommunen fanger ikke inn og flytter grevlinger som skaper problemer. Dette må gjøres i privat regi. Private firmaer som driver skadedyrbekjempelse kan også kontaktes.

I de fleste tilfeller er det ikke behov for å gjennomføre spesielle tiltak. Her er noen praktiske tips og råd ved problemer med grevling i hage, uthus og under veranda, hentet fra infobrosjyre utarbeidet av Oslo kommune, Bymiljøetaten:

  1. Dersom grevlingen holder til under verandaen kan du forsøke å lyse opp stedet med ei lampe. Hvis det ikke forstyrrer nattesøvnen til naboer, kan du samtidig sette ut en radio som står på. Sett også ut salmiakk ved de stedene der den kommer inn og ut. Slik bruk av lys og lyd bør ikke gjennomføres i februar–juli, da det kan være unger i hiet.
  2. Dersom grevlingen graver mye i plenen, kan det tyde på at plenen er angrepet av oldenborrelarver. Larvene kan gjøre mer skade på plenen enn grevlingen. Kontakt hagesentre for midler for å bekjempe larvene.
  3. Hvis grevlingen stadig velter søppeldunken din, kan du sikre den med en elastisk strikk til et gjerde.
  4. Grevlingen lar seg ofte skremme av uvanlige lyder eller bevegelser. Små «plastvindmøller» fra leketøysbutikker kan stikkes ned i plenen og fungere som skremsel. Du kan også henge opp remser av aluminiumsfolie i trær og busker. Grevlingen har dårlig syn, men oppdager lett bevegelser, silhuetter og lyse ting som skiller seg ut i mørket.

Mer informasjon om grevling i hagen finnes i brosjyren Grevling i hagen – tips og råd.